top of page

Halloween

Ce stii despre Halloween?!?!

halloween

Ce este Halloween-ul?

Trick or treat! Suntem in urma cu 2.800 de ani cand noaptea de 31 octombrie era considerata o noapte magica, aflata la granita dintre vara si iarna, dintre lumea viilor si cea a mortilor.

Happy Halloween

O noapte care nu facea parte din an, ci care se afla suspendata in atemporalitate, colindata de spirite si creaturi infricosatoare.In aceasta lume incarcata de misticism, calendarul celtilor cuprindea doar doua anotimpuri, vara si iarna, iar noaptea de 31 octombrie marca sfarsitul unui anotimp si inceputul altuia. Era granita dintre Anul Vechi si Anul Nou. In ajunul Anului Nou, celtii il sarbatoreau pe Samhain, "Stapanul Intunericului", cea mai temuta dintre zeitatile celtice. Potrivit credintei druizilor, ajunul Anului Nou era momentul in care spiritele puteau patrunde in lumea viilor in cautarea de jertfe. Pentru a se proteja si pentru a alunga spiritele malefice, celtii aprindeau ruguri sacre pe varfurile dealurilor si aduceau ofrande zeilor. Dupa ceremonie, oamenii luau carbuni incinsi din focul sacru pentru a-si lumina drumul spre casa si, pentru a se asigura ca nu vor intalni nici un spirit malefic, se deghizau in fantome si vrajitoare. Au trecut de atunci aproape 3.000 de ani, iar sarbatoarea inca dainuie. A rezistat aparitiei crestinismului, cand a fost oficializata sub denumirea de "All Hallows Day" (Ziua Tuturor Sfintilor) si a fost rebranduita pe taramul lumii noi.

Halloween

Denumirea de Halloween este, de fapt, o prescurtare de la denumirea initiala de All-hallow-even. Aceasta nu este singura denumire a sarbatorii, ci, pe parcursul anilor, au aparut numeroase alte. All Hallow’s Eve, Lamswool, Samhain, Summer’s End sau Snap-Apple Night sunt cateva din ele.

Desi este sarbatorita cu mare fast in State, se crede ca, la origine, Halloween este o sarbatoare irlandeza.

Dovleac de Halloween

Samhainophobia sau teama irationala de Halloween

Cateva mii de oameni de pe planeta sufera de Samhainophobia sau o teama irationala fata de sarbatoarea Halloween-ului. Alte fobii, la fel de relevante si comune pentru aceasta perioada a anului sunt: wiccaphabia (frica de vrajitoare), phasmophobia (frica de fantome) sau coimetrophobia (frica de cimitire).

Trick or treat!

“Trick or treat” provine, de fapt, dintr-o sarbatoare celtica straveche. Oamenii obisnuiau sa pregateasca cosuri cu dulciuri pentru a potoli foame spiritelor care rataceau in seara de Samhain.

Prajituri de Halloween

Featured Posts
Recent Posts
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page