Masaj terapeutic, fizioterapie, recuperari
Masajul este un termen general pentru actiunea de presare, frecare si manipulare a pielii, muschilor, tendoanelor si ligamentelor. Terapeutii in masaj folosesc, de obicei, mainile si degetele pentru masaj, dar pot utilizat si antebratele, coatele si chiar picioarele. Tehnicile de masaj variaza de la tehnici usoare, la cele care presupun presiuni profunde.
Exista mai multe tipuri diferite de masaj, printre care:
- masajul suedez - aceasta este o forma usoara de masaj in care este implicat contactul indelungat cu pielea, dar si framantari, netezire, frictiune, miscari profunde, vibratii in scopul relaxarii si energizarii.
- masajul profund al tesuturilor - aceasta este o forma usoara de masaj in care se foloseste presiune mai puternica ce vizeaza straturile profunde ale muschilor si tesutului conjunctiv, de obicei, in scopul tratarii leziunilor musculare provocate de diverse accidente.
- masajul sportiv - acesta este similar cu masajul suedez dar este orientat catre persoane implicate in activitati sportive pentru a preveni sau a trata leziunile acestora.
- terapia prin masaj a punctelor de declansare - masajul se concetreaza asupra punctelor de declansare sau zonelor sensibile ale fibrelor musculare inguste care se pot forma in muschi, in urma leziunilor sau a suprasolicitarii fizice.
Masajul ofera abordarea non-invaziva si umanista bazata pe capacitatea naturala a organismului de a vindeca. Iata care sunt beneficiile masajului regulat:
- intensifica circulatia, iar organismul furnizeaza mai mult oxigen si substante nutritive in tesuturi si organele vitale
- stimuleaza fluxul limfatic, sistemul natural de aparare al organismului, impotriva invadatorilor toxici. De exemplu, la pacientii cu cancer de san, s-a demonstrat ca masajul ajuta la multiplicarea celulelor care lupta impotriva cancerului
- intensificarea circulatiei sanguine la nivelul sistemului circulator si a celui limfatic
- relaxeaza muschii raniti si suprasolicitati
- reduce spasmele si crampele
- creste flexibilitatea articulatiilor
- scurteaza perioada de recuperare, ajuta la pregatirea pentru antrenamente intense si elimina durerile ulterioare ale sportivilor
- elibereaza endorfine (analgezice naturale ale corpului) - masajul este folosit in boli cronice si in recuperarea dupa prejudicii dar si in urma interventiilor chirurgicale pentru a controla si calma durerea
- reduce aderentele post-chirurgicale si edemul si poate fi utilizat pentru diminuarea si realinierea tesutului cicatricial dupa ce vindecarea a avut loc
- imbunatateste flexibilitatea si scade disconfortul in cazul pacientilor care sufera de dureri minore de spate
- calmeaza durerile persoanelor care sufera de migrene si scade probabilitatea necesitatii medicamentelor
- implica exercitii fizice si de stretching pentru muschii atrofiati
- scurteaza travaliul femeilor insarcinate, amelioreaza depresia si anxietatea si grabeste recuperarea.
Dincolo de beneficiile obtinute in cazul conditiilor specifice sau a unor boli, unele persoane se bucura de masaj pentru ca implica un confort si un sentiment de grija si de placere.
Fizioterapia
Fizioterapia este o practica medicala cu radacini in Grecia Antica, ceea ce arata ca inca de pe vremea lui Hipocrate exista parerea ca organismul uman poseda forte interne de aparare, care sunt puse in actiune atunci cand el este afectat de o boala. De atunci, fizioterapia sau terapia prin miscare a evoluat de la un simplu masaj la o complexitate de terapii cu aplicatii in diverse specializari ale medicinei.
La noi in tara exista recuperarea medicala de peste 50 de ani, insa exista unele nelamuriri cu privite la obiectivele si limitele acesteia. In general, specialistii sustin ca recuperarea medicala este indicata intr-un numar mare de afectiuni, dintre care amintim:
-
afectiuni ale aparatului locomotor;
-
afectiuni cardiovasculare;
-
afectiuni respiratorii;
-
afectiuni metabolice si nutritionale, inclusiv diabet;
-
afectiuni endocrino-metabolice;
-
afectiuni digestive;
-
afectiuni reno-urinare;
-
afectiuni genitale;
-
afectiuni senzoriale (tulburari de vaz, auz, surdocecitate, tulburari de vorbire);
-
afectiuni psihice, comportamentale la copii, adultul tanar si varstnic.
Recuperarea medicala implica aplicarea anumitor modalitati terapeutice care au propriile lor tehnici, metode, manevre de tratament.Dupa stabilirea unui diagnostic corect, specialistul stabileste un plan de tratament care poate sa contina mai multe proceduri combinate.